Sličnosti i razlike između TOEFL i IELTS ispita

https://www.kursevizasrednjoskolce.com/wp-content/uploads/2019/10/slicnosti-i-razlike-toefl-i-ielts-ispiti.jpg

Sličnosti i razlike između TOEFL i IELTS ispita

Ukoliko planirate da nastavite studije u inostranstvu, sigurno ste čuli za TOEFL i IELTS ispite, koji su često jedan od uslova za upis na studije u zemljama engleskog govornog područja. Kako izgledaju ovi ispiti i po čemu se razlikuju pogedajte u nastavku teksta.

Šta je TOEFL ispit?

TOEFL (Test Of English as a Foreign language) predstavlja test znanja engleskog jezika kojim se proverava nivo znanja osoba kojima engleski jezik nije maternji.

Većina američkih koledža i univerziteta, kao i brojni programi za davanje stipendija, kao uslov imaju položen TOEFL ispit.

TOEFL ispit spada u međunarodno priznate ispie iz engleskog jezika i validan je dve godine nakon polaganja.

Šta je IELTS ispit?

IELTS (International English Language Testing System) pokazuje nivo znanja engleskog jezika i namenjen je osobama koje žele da studiraju ili rade u sredinama u kojima je engleski jezik zvanične komunikacije (Velika Britanija, Australija, Novi Zeland, Kanada i SAD).

IELTS ispit je jedan međunarodno priznatih ispita iz engleskog jezika i validan je dve godine nakon polaganja.

Služi kao dokaz vladanja engleskim jezikom prilikom apliciranja za inostrane stipendije, brojne studijske programe, seminare ili konferencije, ali i prilikom konkurisanja za iseljeničku vizu.

Šta je zajedničko TOEFL i IELTS ispitima?

Oba ispita – TOEFL i IELTS su međunarodno priznati ispiti kojima se dokazuje nivo znanja engleskog jezika koji ne mogu da se polože ili padnu, nego se na osnovu osvojenih poena tokom polaganja određuje na kom je nivou znanje jezika osobe koja polaže test.

TOEFL i IELTS imaju četiri dela i testiraju sve četiri jezičke kompetencije – čitanje, slušanje, pisanje i govor.

Razlike između TOEFL i IELTS ispita

Veliki broj univerziteta  priznaje oba ispita, dok su neke druge ustanove isključive i priznaju samo IELTS ili samo TOEFL, kao i određeni broj osvojenih bodova. Savetujemo da se informišete na vreme kako biste bili sigurni da se prijavljujete za polaganje pravog ispita.

Ova dve testa se razlikuju u i načinu polaganja. TOEFL ispit se polaže isključivo putem računara, dok se IELTS polaže na papiru i piše se rukom, a na usmenom delu ispita razgovara se sa ispitivačem.

Ukoliko ste zainteresovani za polaganj ovih testova, pogledajte informacije o pripremnim kursevima za TEOFL i IELTS na https://www.pripremnikursevi.com/

Već 20 godina otvaramo vrata sveta!

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image