Razlike između britanskog i američkog engleskog – proveri svoje znanje!

https://www.kursevizasrednjoskolce.com/wp-content/uploads/2019/10/british-vs-american-english.jpg

Problem koji se najčešće javlja kod nas je taj da se u školama predaje britanski engleski, dok putem medija najčešće možemo čuti američki. Koliko puta ste čuli da profesori ističu određene razlike između britanskog i američkog jezika, a da vama to i nije delovalo toliko važno, na kraju krajeva, razumemo se kako god pričali, zar ne?

U praksi, ipak nije tako. Pre svega, tu su iste reči koje nose različito značenje za Britance i Amerikance. Da li možete da pogodite koje bi to bile reči u sledećim primerima?

word British english American English
1. džemper skakač
2. lift podići
3. pomfrit čips
4. cucla gumena lutka
5. patika trener

Rešenja: 1. jumper, 2. lift, 3. chips, 4. dummy, 5. trainer.

Tu su i različite reči koje se u britanskom i američkom engleskom koriste da označe isti pojam. Znate li na koje pojmove se misli u navedenim primerima?

pojam British english American English
1. autumn fall
2. postcode zip code
3. flat apartment
4. aubergine eggplant
5. postman mailman

Rešenja: 1. jesen, 2. poštanski broj 3. stan, 4. plavi patlidžan, 5. poštar.

https://www.kursevizasrednjoskolce.com/wp-content/uploads/2019/10/britanski-engleski.jpg

S obzirom na to da se engleski jezik sastoji od dosta reči iz drugih jezika kao što su francuski, grčki, latinski i tako dalje, Britanci su nastojali da zadrže originalnu pisanu formu, dok su Amerikanci prilagodili reč kako bi bila što sličnija svome izgovorenom obliku. Razlike se uglavnom odnose na završni slog reči, a da li možete da prepoznate u narednim slučajevima na koji engleski se odnose sledeće reči:

word british or american english?
1. metre
2. center
3. color
4. neighbour
5. humour
6. licence
7. license
8. flavor
9. litre
10. theater

Rešenja: 1. britanski, 2. američki, 3. američki, 4. britanski, 5. britanski, 6. britanski, 7. američki, 8. američki, 9. britanski, 10. američki.

Jeste li zadovoljni znanjem koje ste pokazali? 😉

Već 20 godina otvaramo vrata sveta!

https://www.kursevizasrednjoskolce.com/wp-content/uploads/2019/07/kursevijezikazasrednjoskolce.png

EQUILIBRIO TEEN AKADEMIJA
U BEOGRADU:

Beograd - Trg Republike
Beograd - Zeleni venac
Novi Beograd - Ušće
069 31 22 253
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

OBAVEŠTENJE

 

Poštovani polaznici,

 

shodno donetoj odluci o proglašavanju vanrednog stanja koja se između ostalog direktno odnosi i na obrazovne institucije,  želimo da vas obavestimo da će Centar bez odlaganja, a u potpunosti u skladu sa zakonom, postupiti po zvaničnim uputstvima nadležnih državnih organa, i to pre svega iz razloga zdravstvene i društvene odgovornosti, a sve u cilju zdravstvene zaštite kako svih vas, naših polaznika, tako i svih naših zaposlenih.

Počevši od ponedeljka, 16. marta 2020. godine, Sekretarijati Centra, kao i svi nastavni centri biće zatvoreni do daljneg,  u cilju sprečavanja daljeg širenja virusa COVID- 19 među populacijom Republike Srbije.

Sa kursevima na koje ste upisani moći ćete nesmetano da nastavite nakon ukidanja vanrednog stanja.

Radujemo se nastavku druženja i učenja sa svima vama.

Do tada vas molimo, da u ovim teškim trenucima svi zajedno apsolutno poštujemo dobijene preporuke o društveno odgovornom ponašanju i što je više moguće ostanemo u svojim domovima, kako bismo što pre uspeli da prebrodimo ovako ozbiljan zdravstveni izazov koji je stavljen pred sve nas zajedno, uz maksimalnu solidarnost i podršku najugroženijim grupama stanovništva.

 

Srdačan pozdrav svima,

EQUILIBRIO TIM