Kako savladati tremu i usavršiti usmeno izražavanje

https://www.kursevizasrednjoskolce.com/wp-content/uploads/2019/10/kako-savladati-tremu-u-usmenom-izrazavanju.jpg

Veština usmenog izražavanja je kompleksna i zahteva kontinuiran rad i trud. Međutim, ključ nije u mukotrpnom radu od koga se brzo umorite, već u stvaranju navike. Izostanak treme je, takođe, stvar navike – ukoliko jednom uspete da je savladate, bitno je da svaki sledeći put vežbate da ponavljate iste korake koji vam pomažu u tome. Bitno je da objasnite sami sebi da ništa nije tako strašno kao što izgleda, čak i da pogrešite, samo ispravite grešku i nastavite ili, kako biste se dodatno oslobodili napetosti, napravite šalu na svoj račun i odmah ćete primetiti kako je svaki put sve lakše nastupiti pred grupom ljudi.

Slično je i sa sporazumevanjem na stranom jeziku, ako ga uključite u svoju svakodnevnu rutinu, vrlo brzo ćete uvideti da postajete sve opušteniji i fluentniji, gotovo bez truda. Da biste stvorili ovu naviku, neophodno je da usvojite nekoliko praktičnih saveta.

SAVETI KOJE TREBA PRIMENJIVATI U ŠKOLI

Proverite da li ste dobro razumeli pitanje ili govornu vežbu koju vam je profesor zadao. Govorne vežbe su nekada usmerene na uvežbavanje tačnosti, a nekada fluentnosti, i bitno je znati da li se od vas očekuje da u svom odgovoru upotrebite neku ciljnu konstrukciju koja se obrađuje na tom času, ili pak da se trudite da se izrazite što slobodnije, ne obazirući se na greške.

Pažljivo slušajte ostale polaznike u grupi dok pričaju na času. Ne samo da kroz odgovore drugih polaznika možete proveriti da li ste dobro razumeli određeno pitanje ili govornu vežbu, već i sami možete dobiti ideje za svoje odgovore. Čak i kada pitanje nije upućeno direktno vama, u sebi smislite šta biste vi mogli da kažete na određenu temu.

Budite aktivni učesnik u govornim vežbama. Ukoliko ste u paru ili grupi sa polaznicima koji su fluentniji od vas, odgovarajte na njihova pitanja punim rečenicama i trudite se da i vi njima postavljate pitanja. Ukoliko ste, pak, u paru ili grupi sa polaznicima koji su manje fluentni od vas, postavljajte im što više pitanja. Ovo je možda i najvažniji korak, jer tako vežbate da pričate pred grupom ljudi i oslobađate se treme.

Obraćajte se profesoru isključivo na stranom jeziku. Čak i da imate pitanja koja se ne tiču gradiva – poput Mogu li do toaleta? ili Mogu li da zatvorim prozor?- od izuzetne je važnosti da ih postavite na jeziku koji učite.

Sporazumevajte se na stranom jeziku i van časa. Vežbajte spontane fraze i rečenice sa svojim profesorom i van časa. Pozdravite svog profesora na stranom jeziku i mentalno se pripremite za čas još u hodniku. Dok idete na čas u svojim mislima pokušajte da prepričate šta vam se sve desilo od prethodnog časa, na stranom jeziku.

https://www.kursevizasrednjoskolce.com/wp-content/uploads/2019/10/prezentacija-na-stranom-jeziku.jpg

VAN ŠKOLE

Pripremajte usmene prezentacije kod kuće. Ukoliko za rad kod kuće dobijete pisani sastav, napišite ga, a potom uvežbajte pred ogledalom ili ukućanima. Nakon svake lekcije, usmeno odgovarajte na pitanja sa časa i razmislite šta biste još mogli da kažete o temama o kojima se razgovaralo na času.

Družite se sa polaznicima iz grupe. Organizujte okupljanja na kojima biste mogli da nastavite diskusiju sa časa, ili organizujte odlazak na kafu ili na neki drugi događaj kada biste razgovarali samo na stranom jeziku.

Odvojite jedan sat u toku svakog dana kako biste komunicirali isključivo na stranom jeziku. Napravite dogovor sa prijateljima ili ukućanima koji dobro govore strani jezik koji učite – jedan sat u toku svakog dana biće rezervisan za komunikaciju na tom stranom jeziku. Na taj način, strani jezik postaće neizostavni deo vaše svakodnevice i vremenom ćete biti sve spremniji za svaku novu komunikativnu situaciju.

Već 20 godina otvaramo vrata sveta!

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image