Kako savladati tremu i usavršiti usmeno izražavanje

https://www.kursevizasrednjoskolce.com/wp-content/uploads/2019/10/kako-savladati-tremu-u-usmenom-izrazavanju.jpg

Veština usmenog izražavanja je kompleksna i zahteva kontinuiran rad i trud. Međutim, ključ nije u mukotrpnom radu od koga se brzo umorite, već u stvaranju navike. Izostanak treme je, takođe, stvar navike – ukoliko jednom uspete da je savladate, bitno je da svaki sledeći put vežbate da ponavljate iste korake koji vam pomažu u tome. Bitno je da objasnite sami sebi da ništa nije tako strašno kao što izgleda, čak i da pogrešite, samo ispravite grešku i nastavite ili, kako biste se dodatno oslobodili napetosti, napravite šalu na svoj račun i odmah ćete primetiti kako je svaki put sve lakše nastupiti pred grupom ljudi.

Slično je i sa sporazumevanjem na stranom jeziku, ako ga uključite u svoju svakodnevnu rutinu, vrlo brzo ćete uvideti da postajete sve opušteniji i fluentniji, gotovo bez truda. Da biste stvorili ovu naviku, neophodno je da usvojite nekoliko praktičnih saveta.

https://www.kursevizasrednjoskolce.com/wp-content/uploads/2019/10/prezentacija-na-stranom-jeziku.jpg

VAN ŠKOLE

Pripremajte usmene prezentacije kod kuće. Ukoliko za rad kod kuće dobijete pisani sastav, napišite ga, a potom uvežbajte pred ogledalom ili ukućanima. Nakon svake lekcije, usmeno odgovarajte na pitanja sa časa i razmislite šta biste još mogli da kažete o temama o kojima se razgovaralo na času.

Družite se sa polaznicima iz grupe. Organizujte okupljanja na kojima biste mogli da nastavite diskusiju sa časa, ili organizujte odlazak na kafu ili na neki drugi događaj kada biste razgovarali samo na stranom jeziku.

Odvojite jedan sat u toku svakog dana kako biste komunicirali isključivo na stranom jeziku. Napravite dogovor sa prijateljima ili ukućanima koji dobro govore strani jezik koji učite – jedan sat u toku svakog dana biće rezervisan za komunikaciju na tom stranom jeziku. Na taj način, strani jezik postaće neizostavni deo vaše svakodnevice i vremenom ćete biti sve spremniji za svaku novu komunikativnu situaciju.

Već 20 godina otvaramo vrata sveta!

https://www.kursevizasrednjoskolce.com/wp-content/uploads/2019/07/kursevijezikazasrednjoskolce.png

EQUILIBRIO TEEN AKADEMIJA
U BEOGRADU:

Beograd - Trg Republike
Beograd - Zeleni venac
Novi Beograd - Geneks
069 31 22 253
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image